top of page

Βήματα Ευτυχίας


Τι είναι η ευτυχία; Για πολλούς ίσως παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα, για άλλους δεν υπάρχει καν ερώτηση, είναι κομμάτι της ζωής τους. Για εκείνους που θεωρούν ότι η ευτυχία είναι κάτι άπιαστο, ουτοπικό ή έστω δύσκολο, έρχεται η επιστήμη της Θετικής Ψυχολογίας να δώσει τις δικές της απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα.

Η Θετική Ψυχολογία εισήχθει το 1998 από τον Mihaly Csikszentmihalyi και Martin Seligman και αποτελεί κλάδο της Ψυχολογίας που ασχολείται με τη μελέτη των θετικών εμπειριών, χαρακτηριστικών και συναισθημάτων, αναζητώντας τις συνθήκες που βοηθούν τον άνθρωπο να αναπτύξει τη θετικότητα. Η Θετική Ψυχολογία υποστηρίζει ότι η ψυχική υγεία είναι κάτι παραπάνω από την απουσία της ψυχικής ασθένειας.

Μετά από σειρά ερευνών ο Seligman υποστήριξε ότι η Ευτυχία δεν αποτελεί κάποιο άπιαστο, ακριβό αγαθό, αλλά είναι κάτι που έρχεται με φυσικό τρόπο εάν χτίσουμε τη ζωή μας πάνω σε 5 βασικούς πυλώνες.

  • Θετικό Συναίσθημα:

Η όμορφη διάθεση είναι βασικό στοιχείο της ικανοποίσησης που νιώθουμε από τη ζωή μας. Καλλιεργώντας θετικά και αισιόδοξα συναισθήματα, είμαστε σε θέση να κοιτάμε το παρελθόν με ηρεμία και γαλήνη, το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα και το παρόν με χαρά και ικανοποίηση. Τα θετικά συναισθήματα αποτελούν κίνητρο για οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή μας, μας βοηθούν να σκεφτόμαστε καλύτερα, να ωριμάζουμε,να εξελισσόμαστε και να είμαστε πιο ανθεκτικοί απέναντι στην ψυχική διαταραχή.

  • Διαπροσωπικές Σχέσεις:

Οι στενές διαπροσωπικές σχέσεις αποτελούν κύριο παράγοντα της ευτυχίας μας. Όσο πιο ισορροπημένες, δεμένες και ευτυχισμένες είναι οι σχέσεις μας με τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους (οικογένεια, φίλοι, σύντροφος) τόσο πιο ευτυχισμένοι νιώθουμε. Αξίζει να επενδύσουμε χρόνο και ενέργεια στις σχέσεις μας με τα παιδιά μας, το σύντροφο μας και τους φίλους μας περισσότερο από ότι επενδύουμε στη δουλειά μας και την απόκτηση χρημάτων. Θα τον πάρουμε σύντομα πίσω σε ευτυχισμένες στιγμές.

  • Το νόημα της ζωής:

Το νόημα της ζωής μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό για τον καθένα από εμάς. Αφορά στην ύπαρξη ενός σκοπού τον οποίο υπηρετούμε και έχει να κάνει με την επιδίωξη του «κοινού καλού» που πολλές φορές ξεπερνά τον εαυτό μας.Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι η οικογένεια και το μεγάλωμα των παιδιών, η εξάσκηση ενός επαγγέλματος που ενέχει την προσφορά σε άλλους ανθρώπους (παιδαγωγός, κοινωνικός λειτουργός κ.α.), φιλανθρωπικές δράσεις και πολλά άλλα μοναδικά για τον καθένα. Έτσι δίνουμε ένα θετικό νόημα στην ύπαρξή μας που μας κινητοποιεί να εξελιχθούμε, να προοδεύσουμε αλλά και να ικανοποιηθούμε από αυτό που κάνουμε.

  • Ενασχόληση / Δέσμευση:

Είναι σημαντικό στη ζωή μας να μπορούμε να βρούμε δραστηριότητες που απαιτούν την πλήρη δέσμευσή μας. Η δέσμευση στις δραστηριότητες αυτές είναι σημαντική για να μαθαίνουμε, να μεγαλώνουμε και να καλλιεργούμε την προσωπική μας ευτυχία. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και βρίσκουμε απόλαυση σε διάφορα πράγματα όπως είναι η μουσική, ένα άθλημα, ο χορός, ένα ενδιαφέρον έργο στην εργασία ή απλά ένα χόμπι. Όλοι χρειαζόμαστε κάτι στη ζωή μας που να μας απορροφά απόλυτα στην παρούσα στιγμή και να μας κάνει να εμβαθύνουμε. Αυτή η εμβάθυνση είναι σημαντική για την επέκταση της νοημοσύνης μας, των δεξιοτήτων και των συναισθηματικών δυνατοτήτων μας.

  • Πραγματοποίηση:

Οι στόχοι στη ζωή μας, μας βοηθούν να επιτύχουμε πράγματα που μπορούν να μας δώσουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Χρειάζεται να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους που μπορούν να εκπληρωθούν και απλά να καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίτευξή τους. Αυτό από μόνο του μας δίνει μια αίσθηση ικανοποίησης και όταν τελικά επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, τότε έχουμε μια αίσθηση περηφάνιας και εκπλήρωσης. Είναι σημαντικό να έχουμε επιτεύγματα στη ζωή μας γιατί έτσι ωθούμε τον εαυτό μας να ευδοκιμήσει και να ανθίσει.

Αν ενεργοποιηθούμε προς αυτές τις 5 κατευθύνσεις, η ευτυχία δε θα φαντάζει τόσο μακρυά πια. Και μην ξεχνάμε ότι είναι θέμα επιλογής να την κατακτήσουμε!

44 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Kommentare


bottom of page